DIESEL EXHAUST FLUID (DEF)
EURO 6, DIESEL MOTORI I SELEKTIVNA KATALITIČKA REDUKCIJA: ŠTO TREBATE ZNATI

Objasnili smo što za naša vozila, naše vozače i utjecaj na okoliš predstavlja propisana Euro 6 norma.

ŠTO JE TO DIESEL EXHAUST FLUID (DEF)?

DEF, poznat i kao AdBlue®, AUS 32 i ARLA 32, je neotrovna, bezbojna, bezmirisna i nezapaljiva tekućina. Smještena u svojem spremniku unutar vozila, DEF se ubrizgava u ispušni sustav sa svrhom čišćenja ispušnih plinova. Ona pretvara plinove dušikovog oksida (NOx) u bezopasnu vodenu paru i dušik.

POGLEDAJTE VIDEO
yt:wJAJ_gSByQY
KAKO ĆU ZNATI DA JE RAZINA DEFa PRENISKA?

Kada razina DEFa postane preniska sustav upozoravanja vozila prikazuje niz poruka.

1.Prva poruka ukazuje na to da se preporučuje nadolijevanje razine DEFa

2.Druga poruka je popraćena sa ŽUTIM znakom upozorenja i porukom da se napuni spremnik DEFa.

3.Treća poruka započinje s odbrojavanjem preostalih kilometara do praznog spremnika DEFa, nakon čega motor vozila više neće biti moguće pokrenuti.

4.Zadnja poruka je popraćena s CRVENIM znakom upozorenja koji se prikazuje i kada je preostalo nula kilometara i s porukom koja ukazuje na to da pokretanje motora nije moguće napraviti sve dok se DEF ne nadolije u predviđeni spremnik.

PRONAĐITE PRODAVAČA

VAŽNO: Kada razina DEFa postane niska, poruka obavijesti se prikazuje na zaslonu sustava. Nadopunite DEF spremnik što je prije moguće. Za nadolijevanje DEF spremnika možete kontaktirati i ovlaštenog trgovca/servisera. DEF se može nadolijevati korištenjem originalnih boca s posebnim nastavkom koji spriječava prolijevanje i koje se mogu nabaviti kod ovlaštenog zastupnika/servisera. Prosječna potrošnja DEFa iznosi 800km (500 milja)/1 litra. Međutim, potrošnja u velikoj mjeri ovisi o načinu vožnje, vremenskim i prometnim uvjetima.

ODRŽAVANJE DEF-a

Važno je da održavate potrebnu količinu DEFa u Vašem Jaguaru, jer EU zakon propisuje da se motor ne može pokrenuti u slučaju nedostatka. Sustav obavještavanja u vozilu će Vas unaprijed upozoriti kada je razina DEFa niska, te će Vam na vrijeme signalizirati kada je potrebno nadolijevanje. Vaš lokalni ovlašteni trgovac/ serviser će također napuniti spremnik jer je to dio programiranog održavanja vozila. Molimo Vas da za dodatne informacije i obaveze pogledate Priručnik za vlasnika vozila

PRONAĐITE PRODAVAČA
HOW TO REFILL YOUR AdBlue<sup>TM</sup> TANK
JAGUAR XE
POGLEDAJTE VIDEO
yt:Co0KZ2-P-tY
JAGUAR XF
POGLEDAJTE VIDEO
yt:Iw0LfNWqlWI
JAGUAR XJ
POGLEDAJTE VIDEO
yt:kGF-tVOet6I
JAGUAR F‑PACE
POGLEDAJTE VIDEO
yt:7TVPQ8jrXr0
AdBlue™

For mid service Top-Ups, we are now offering an AdBlue™ to manufacturers recommended fill-level, regardless of the amount required*. If you have purchased a Jaguar Service Plan you can get a free refill from your local retailer.

PRONAĐITE PRODAVAČA
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
OPĆENITO
KOLIKO ČESTO TREBAM NADOLIJEVATI DEF?

Potrošnja DEFa može se jako razlikovati. Prosječna potrošnja iznosi 800km/1 litra, ali se ova potrošnja može i udvostručiti, ovisno o načinu vožnje, vremenskim i prometnim uvjetima.

ŠTO SE DOGAĐA AKO SE DEF POTROŠI?

U koliko se DEF potroši, Vaš Jaguar se nakon gašenja motora više neće moći pokrenuti - to je propisano Europskim zakonom. Prije ponovnog pokretanja motora u spremnik je potrebno nadoliti minimalno 3.6 litara DEFa.

KAKO DA SKLADIŠTIM DEF?

DEF uvijek skladištite u originalnom pakiranju, svakako se pridržavajte preporučenih uputa proizvođača s pakiranja koje se odnose na skladištenje i rukovanje. DEF se ne smije pohranjivati i čuvati u vozilu.

ODRŽAVANJE
KAKO DA PROVJERIM RAZINU DEFA

Udaljenost u kilometrima koja prethodi sljedećem nadolijevanju DEFa se može vidjeti bilo kada na zaslonu sustava za poruke armaturne ploče * .


Pratite slijedeći postupak:

1. Pokrenite paljenje motora, ali nemojte pokrenite motor (Provjerite da je odgovarajući smart ključ unutar vozila i pazite da pedala kočnice nije pritisnuta. Pritisnite i držite pritisnutu tipku START/STOP sve dok se signali upozorenja na instrument ploči ne upale)
2. Pritisnite tipku OK na komandama upravljača kako bi pristupili na Main Menu (na nekim modelima, ponovljeno pritisnite tipku OK dok se ne prikaže Driver Assistance)
3. Koristeći se tipkom strelice prema dolje na upravljaču, pomaknite izbornik dok se ne istakne Vehicle Info
4. Pritisnite tipku OK radi potvrđivanja odabira
5. Pomičite izbornik prema dolje dok se ne istakne Diesel Exaust Fluid (na nekim modelima je ovaj dio prikazan kao Next Service)
6. Pritisnite tipku OK radi potvrđivanja odabira. Potom se prikazuje doseg kilometara sa preostalom količinom Diesel Exaust Fluid.


* Nisu sva vozila opremljena s mogućnošću da prikažu prethodnu informaciju. Radi dodatnih pojašnjenja obratite se ovlaštenom trgovcu/serviseru

DA LI MOGU SAM NADOLITI DEF U SPREMNIK?

Da, možete sami kupiti 1.89 litarske boce DEFa od svojega ovlaštenoga Jaguar zastupnika/serviser kako bi sami nadolili tekućinu u spremnik. Ove boce su posebno napravljene kako bi se olakšala njihova upotreba i kako bi se spriječilo prolijevanje. Ne preporučujemo korištenje drugih pakovanja za nadolijevanje u spremnik. Na nalijevajte nikakvu drugu tekućinu u spremnik DEFa ili DEF koji nije u skladu s normom ISO22241-1 ili DIN 70070 jer će te tako ugroziti ispravan rad vašeg vozila. U koliko DEF greškom nalijete u spremnik goriva, NE POKREĆITE MOTOR, odmah kontaktirajte vašeg lokalnog Jaguar trgovca/Cestovnu Asistenciju DEF pumpe za komercijalna vozila na benzinskim postajama se nikada ne smiju koristiti jer je pritisak nalijevanja prevelik, te bi sam postupak izazvalo oštećenja spremnika DEFa na vozilu. Za postupak nadolijevanja tekućine u DEF spremnik pogledajte Priručnik za vlasnika vozila

SIGURNOST
DA LI JE DEF OPASAN?

Iako DEF nije opasan, ako dođe u kontakt sa nekim dijelom tijela, ili ako se slučajno proguta, molimo vas da pratite upute s pakovanja i potražite medicinsku pomoć. Ako DEF dođe u dodir s lakiranim dijelovima vašeg Jaguara, jednostavno obrišite, isperite s vodom i blagim sredstvom za čišćenje karoserije. Međutim, DEF ako se prolije može ostaviti mrlje na oblogama i odjeći, u tome slučaju DEF je potrebno odmah očistiti koristeći se hladnom vodom i vlažnom tkaninom.

ŠTO JE EURO 6?

Euro 6 je propisan Europskim zakonom koji obvezuje proizvodnju vozila koja imaju manje štetan utjecaj na okoliš, i to tako da se ograničava štetna ispušna emisija vozila. Zakonoska obveza postavlja ograničenja koja se odnose na količinu dušikovih oksida (NOx) i ugljikovodika koju cestovna vozila po prijeđenom kilometru smiju ispustiti.

Sukladno novim Euro 6 propisima benzinska i diesel vozila podliježu nizu različitih ograničenja. Za diesel vozila, dopuštena razina emisije za NOx je smanjena na 80mg/km (sa prethodnih 180mg/km), dok je dopuštena razina emisije ugljikovodika smanjena na 170mg/km (sa prethodnih 230mg/km). Za benzinske motore dopuštena razina emisije za NOx ostaje na 60mg/km, te pri tome i dopuštena razina emisije ugljikovodika ostaje na 100mg/km.

Kao i drugi proizvođači vozila, Jaguar se obvezao uskladiti s ovim novim zakonskim propisima, i to u navedenom periodu:

- Od 1.siječnja 2015. sva novopredstavljena vozila moraju ispunjavati Euro 6 normu. To uključuje svaki novi model na tržištu, na primjer: Jaguar XE - Vozila koja su već prisutna na tržištu moraju se uskladiti s Euro 6 normama do 1.rujna 2015., uz iznimku; Pojedinačna vozila koja su već u prodaji, a koja su otpremljena od proizvođača prije 1.lipnja 2015 mogu se nastaviti prodavati sve do 1. rujna 2016. Međutim, za takve slučajeve proizvođač mora podnijeti zahtjev za izuzeće.

ŠTO JE TEHNOLOGIJA SELEKTIVNE KATALITIČKE REDUKCIJE (SCR)?

Tehnologija Selektivne Katalitičke Redukcije (SCR) Jaguar primjenjuje na diesel vozilima od modelske godine MY 2016. To omogućava da Jaguar ispunjava popisanu Euro 6 normu smanjujući razinu emisiju štetnih dušikovih oksida (Nox) u ispuhu do 90%. Uz katalizator nove generacije, SCR tehnologija zahtijeva korištenje Diesel Exaust Fluid (DEF).

PRONAĐITE PRODAVAČA

*AdBlue® usage is dependant on driving style and supplied figures are indicative only

The DEF quality and flow rate are similarly monitored. You will be notified if the system detects inferior DEF quality or a malfunction, starting with an alert that gives you 530 miles to correct the problem. Once more, the vehicle will not restart if you don’t take corrective action in this period.

PETROL AND DIESEL EMISSION STANDARDS IMPROVEMENT 2000 – 2014

Technical innovations have helped to lower vehicle emissions over the last 15 years. Since 2000, NOx limits for diesel engines have reduced by 84% and particulates by 90%.

The table below outlines the reductions:

For more information on DEF please contact your local Jaguar Retailer or refer to your Owner’s Handbook. AdBlue® is a registered trademark of the Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA).

TERMS AND CONDITIONS

*Offer available at participating Jaguar Retailers / Authorised Repairers. Fee for DEF / AdBlue® check and top up to manufacturer fill level is £29.99 RRP per vehicle on a single visit. Eligible on Jaguar vehicles only. Please contact your retailer to book in advance to avoid disappointment.

Ne mogu naći to što tražiš ?
KONTAKTIRAJTE NAS
PRONAĐITE PRODAVAČA
KREIRAJTE VLASTITI AUTOMOBIL

Koristite konfigurator kako biste dizajnirali vaš savršeni Jaguar
PREUZMITE BROŠURU
Doznajte više o Jaguar vozilima
PRONAĐITE ZASTUPNIKA
Pronađite Jaguar zastupnika u vašoj blizini
DODATNA OPREMA
Kreirajte savršeni Jaguar za vaš vozački stil, vaš poslovni stil i vaš životni stil